Opplysningen 99,3 har denne høsten fulgt nedtellingen til klimatoppmøtet i København. Nå er konferansen ferdig, og det er vanskelig å vite om man skal le eller gråte av resultatet. En ting er i hvert fall sikkert - det blir mer klima i Opplysningen 99,3 i 2010.
Hundretusenvis har demonstrert i Københavns gater mens toppmøtet har pågått. Midtveis i klimatoppmøtet ble vår reporter Ane Sydnes Egeland med Kirkens Nødhjelp og Fremtiden i våre hender på klimaseilas.
Sokneprest på Svalbard, Leif Magne Helgesen, er i København sammen med Kirkens Nødhjelp for å demonstrere og vise verdens ledere at vi trenger handling nå.
Terje Osmundsen er direktør i solenergiselskapet Scatec Solar, han mener Norge bør komme med et kraftig bidrag som kan være en inspirasjon for andre, for at verdens fattige kan få ren strøm.
Påtroppende generalsekretær i Europabevegelsen, Trygve Nordby, framhever forhandlingene i København som noe av det viktigste som skjer i verden på veldig mange år, og at man må gå sammen om ambisiøse og forpliktende mål med tanke på reduksjon av klimagasser.
Tidligere Utviklingsminister, nå utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes mener at dersom USA ikke er klar for å gå med på en juridisk forpliktende avtale i København, så bør Norge og andre vestlige land allikevel vurdere dette - og la USA vente til de er klar for å slutte seg til avtalen.
Stortingsrepresentant og leder for Oslo SV, Heikki Holmås, mener at dette er en kjempeutfordring og en forpliktelse vi har, men at det har kimen i seg til å kunne skape en enorm utvikling og en ny vekst i verden på en bærekraftig måte.
Pål Prestrud er direktør i CICERO, Senter for klimaforskning, og mener at det skjer mye på tiltakssiden hvor blant annet det private næringslivet har kommet inn med en voldsom kraft, men at en framtidig avtale er avhenging av et sterkt folkelig engasjement, og politikere som er med på å dra lasset.
Kjell Roland er leder for Norfund, Statens investeringsfond for utviklingsland. Han mener Norge og andre rike land må bruke mer av den kapitalen og den kompetansen vi har til å skape fornybar energiløsninger for de fattige landene i verden.
Inga Fritzen Buan jobber med kinesisk klima- og energipolitikk som forsker ved Fritjof Nansens Institutt. Hun mener at u-landene er i sin fulle rett når de krever at de rike landene må holde det de har forpliktet seg til.
Heidi Sørensen er statssekretær i Miljøverndepartementet. Hun mener USA og Kina har beveget seg betydelig i riktig retning og at vi nå må legge mindre viktige hensyn til side for å få til en avtale for å redusere utslippene.
Nicola Bullard, fra Australia, jobber i organisasjonen Focus on the Global South. Hun mener det er viktig at det politiske systemet som har skapt klimaendringene bør endres på, og at klimakrisen må bli løst på en rettferdig måte.
- ikke den avtalen kloden fortjener Tidligere Olje- og energiminister Åslaug Haga, nå prosjektleder for fornybar energi i Norsk Industri, synes det er viktig å holde motet oppe, nå som det tilsynelatende ligger an til at forhandlingene i København ikke resulterer i en avtale kloden fortjener.
- den virkelige jobben begynner etter københavn Bård Lahn er tidligere leder i Natur og Ungdom, og er i dag ansatt som klimarådgiver i Norges Naturvernforbund. Lahn oppfordrer til å ikke glemme klimasaken etter København, men øke presset på norske politikere for å sikre at man følger opp de målene Norge forhåpentligvis setter seg i en ny klimaavtale.
Opplysningen 99,3 er Radio Novas samfunns- og aktualitetsprogram. Vi sender hver fredag mellom 10:00 og 10:57 på FM 99,3 (i Oslo) - men du kan høre sendingene våre på www.radionova.no
Fram mot den 7. desember, når klimaforhandlingene i København starter, følger vi nøye det som skjer på miljø- og klimafronten.
Som et ledd i vår dekning av Klimahøsten 2009, har vi hver uke en appell ifra ulike personer med bred erfaring knyttet til miljø- og klimaproblematikken.